دلیل «افسردگی تعطیلات» برای مهاجران چیست؟

"کلینیک روان‌درمانی حس تاسیس شده تا مراقبت‌های سلامت روان در اختیار همگان قرار گیرد. این مجموعه تلاش می‌کند تا با تسهیل ارتباط درمانگر و درمان‌جو، خدمات مشاوره ای در حوزه‌های مختلفی ارائه نماید و تجربه‌ی حس خوب روان‌درمانی را برای مراجعین به ارمغان بیاورد."

روشهای مقابله با افسردگی تعطیلات

افسردگی تعطیلات مهمان ناخوانده مهاجرانی است که میان دلتنگی برای وطن و تلاش برای ساختن زندگی جدید سردرگم هستند. غم از دست دادن عزیزان، دلتنگی برای وطن و ترس از آینده، همگی در دل آن‌ها آشوبی عجیب‌وغریب به پا می‌کند. شوک فرهنگی مهاجرت، زبان جدید و چالش‌های برقراری روابط اجتماعی هم به آتش این بلوا می‌افزایند.

این ناآرامی‌های درونی که حاصل دوری از خانه و خانواده و تنهایی بعد از مهاجرت است، به افسردگی تعطیلات تبدیل شود. مهاجران در این دوران بیشتر از هر زمان دیگری به حمایت و درک اطرافیان نیاز دارند. اگر مهاجر هستید و در دوران تعطیلات دچار تنش‌های روحی می‌شوید، این مقاله از کلینیک حس را تا انتها مطالعه کنید.

افسردگی تعطیلات چیست؟

افسردگی تعطیلات چیست

افسردگی تعطیلات تشخیصی بالینی و رسمی در علم روانپزشکی نیست، اما گویای حالاتی است که در آن افراد روزهای تعطیلات را با احساس غمگینی، اضطراب و استرس شدیدی تجربه می‌کنند. در حالی که برای بسیاری از افراد تعطیلات مملو از شادی و گرمای محبت‌های خانوادگی است و لحظات خوشی را برای آن‌ها رقم می‌زند، برای عده‌ای دیگر مخصوصاً مهاجران این دوره می‌تواند به فصل دلتنگی‌ها و تنهایی‌های تلخ تبدیل شود.

عوامل مختلفی مانند احساس بی‌تعلقی، دوری از محبوب به خصوص در رابطه عاطفی از راه دور، مشکلات مالی، فشارهای اجتماعی و انتظارات بالای جامعه برای داشتن یک تعطیلات بی‌نقص می‌توانند در ایجاد این احساسات نقش داشته باشند.

به نقل از سایت verywellmind: «طبق گزارش انجمن ملی بیماری‌های روانی، ۶۴ درصد از افرادی که به بیماری روانی مبتلا هستند، اعلام کرده‌اند در تعطیلات وضعیت آن‌ها را بدتر می‌کند.»

پس باید بگوییم که تعطیلات، می‌تواند به‌عنوان دوره‌ای استرس‌زا و محرک برای تشدید علائم افسردگی بعد از مهاجرت و اضطراب عمل کند.

مهم‌ترین علائم افسردگی تعطیلات را بشناسید

دلایل افسردگی تعطیلات متنوع است و شامل استرس ناشی از انتظارات بالا تا دوری از عزیزان و مشکلات اقتصادی می‌شود. این عوامل می‌توانند احساسات و واکنش‌های منفی ایجاد کنند. در ادامه به بررسی این نشانه‌ها در زمان افسردگی تعطیلات مهاجران می‌پردازیم.

علائم افسردگی تعطیلاترفتار یا واکنش
استرساحساس فشار و نگرانی
خستگیاحساس خستگی مفرط و بی‌حالی
بی‌خوابیمشکل در خوابیدن یا خوابیدن کم
پرخوری یا کم‌خوریتغییر در الگوی خوردن
اعتیاد الکلاستفاده بیش از حد الکل برای مقابله با احساسات
تحریک‌پذیریزودرنجی و عصبانیت
احساس تنهاییاحساس جداافتادگی و انزوا
کاهش علاقه به فعالیت‌های لذت‌بخشاز دست دادن علاقه به کارهایی که قبلاً لذت‌بخش بودند
مشکلات گوارشیدرد شکم، نفخ و یبوست
سردرددرد مداوم در سر یا میگرن
احساس ناامیدیاحساس بی‌ارزشی و عدم امید به آینده
پیشنهاد مطالعه:
ترومای مهاجرت (immigration trauma) چیست و در چه افرادی بروز میکند؟

چه زمانی برای درمان افسردگی تعطیلات اقدام کنید؟

علل افسردگی تعطیلات

مهاجرت از همان ابتدا با احساسی غم‌انگیز همراه است و این احساس در طول تعطیلات تشدید می‌شوند. این تا حدودی طبیعی است، اما اگر احساس افسردگی پس از پایان تعطیلات کم‌تر نشد و در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کرد، بهتر است به دنبال کمک حرفه‌ای باشید.

روان‌شناسان حوزه روانشناسی مهاجرت به شما در تشخیص دقیق‌تر وضعیتتان کمک می‌کنند و درمان‌های مناسب مانند روان‌درمانی یا دارودرمانی را به شما پیشنهاد می‌دهند. به یاد داشته باشید که کمک گرفتن نشانه‌ ضعف نیست بلکه نشان‌ می‌دهد شما برای تغییر وضعیتتان قدرتمند و شجاع هستید. درمانگران با تجربه و حرفه‌ای کلینیک حس می‌توانند برای مقابله با افسردگی تعطیلات به شما کمک کنند فقط کافی است فرم زیر را پر کنید.(مقاله مرتبط: روان درمانی چیست)

بارگذاری...

چرا مهاجران به افسردگی تعطیلات مبتلا می‌شوند؟

علائم افسردگی تعطیلات

درک می‌کنیم زمانی که در شلوغی جشن‌ها، دلتنگ خانه و آغوش گرم خانواده‌تان می‌شوید، چقدر دردناک است؛ اما آیا می‌دانید چرا در زمانی که همه خوشحال هستند غم شما را در آغوش کشیده است؟

۱- برنامه‌های استرس‌زا

خستگی و فرسودگی می‌تواند احساس شما درباره خودتان و دیگران را تحت تأثیر قرار دهد. وقتی استرس‌های زیادی حتی استرس قبل از مهاجرت را تجربه می‌کنید، بیشتر در معرض افسردگی قرار می‌گیرید.

دکتر پوتر در سایت clevelandclinic می‌گوید: «برای مهاجرانی که در خانواده‌های بزرگ هستند، هماهنگ کردن برنامه‌های تعطیلات و تعادل بین تعهدات مختلف، به‌خصوص وقتی بچه هم داشته باشند، بسیار سخت و استرس‌زا است.»

۲- فشار به خودتان

اگر شما وظیفه برگزاری گردهمایی در تعطیلاتی را برعهده گرفته‌اید، فشارهای زیادی را احساس می‌کنید. حال اگر مهاجر هم باشید که این احساسات به‌خاطر انتظارات بالا از خودتان و ترس از قضاوت دیگران تشدید می‌شود. سعی می‌کنید تا جشنی بی‌نقص و خاطره‌انگیز برگزار کنید، اما این انتظار می‌تواند تبدیل به چالشی با عنوان «افسردگی تعطیلات» تبدیل شود.

۳- دوری از عزیزان

تصور کنید که در کشوری غریب هستید و درحالی‌که همه دور هم جمع شده‌اند و جشن می‌گیرند، شما دلتنگ خانواده، دوستان و آداب‌ورسوم کشور خودتان هستید. این دوری می‌تواند احساس تنهایی و غمگینی عمیق و حتی پشیمانی بعد از مهاجرت را در شما ایجاد کند، به‌خصوص در ایامی که همه به خانواده و دوستان خود نزدیک‌تر هستند.

۴- تنهایی

تعطیلات آینه‌ای است که نقاط ضعف ما را نشان می‌دهد. برای مهاجران، این آینه می‌تواند تصویری از دوری خانه، خانواده و فرهنگ خود را به نمایش بگذارد. این دوری، در زمانی که همه مشغول جشن گرفتن هستند، می‌تواند احساس تنهایی و غمگینی عمیقی را ایجاد کند.

پیشنهاد مطالعه:
مشکلات ازدواج با مرد خارجی چیست؟ آری یای خیر؟

۵- تعاملات خانوادگی

تعطیلات که قرار است پر از شادی و نشاط باشد، گاهی اوقات به دلیل اختلافات و تنش‌های خانوادگی به دوره‌ای پر از استرس تبدیل می‌شود. این موضوع برای مهاجرانی که از خانواده و فرهنگ خود دور هستند می‌تواند دوچندان چالش‌برانگیز باشد. تصور کنید در کشوری غریب درگیر فشارهای خانوادگی هم باشید. این شرایط می‌تواند احساس تنهایی و بی‌کسی را در شما تشدید کند.

۶- افسردگی فصلی

تعطیلات در بعضی کشورها با شروع زمستان هم‌زمان است، زمانی که هوا زودتر تاریک می‌شود و دما کاهش می‌یابد. در نتیجه، افسردگی فصلی (اختلال عاطفی فصلی) در همین زمان افزایش می‌یابد و گاهی تجربه تعطیلات را تحت تأثیر قرار می‌دهد. (مقاله مرتبط: افسردگی زمستانی)

۷- اضطراب اجتماعی

اگر به‌عنوان مهاجر، در جمع‌های اجتماعی احساس راحتی نمی‌کنید، تعطیلات می‌تواند به چالشی بزرگ تبدیل شود. دوری از هر آن چیزی که تعلق داشتید می‌تواند اضطراب شما را در این ایام تشدید کند. تصور کنید در جمعی حضور دارید که همه در حال گفت‌وگو و خندیدن هستند، در حالی که شما احساس می‌کنید که به این جمع تعلق ندارید. این احساس می‌تواند بسیار دردناک و طاقت‌فرسا باشد.

۸- تروما تعطیلات

تروما به روش‌های مختلفی خود را نشان می‌دهد. اگر در گذشته با تعطیلات مشکل داشتید یا در تعطیلات گذشته با شرایط اضطراری پزشکی یا انواع تروما روبه‌رو بوده‌اید، آن زمان از سال می‌تواند یادآور تروماها باشد و تعطیلات را برای شما تلخ کند. (مقاله مرتبط: ترومای مهاجرت)

۹- کمبود خواب

با وجود این‌که تعطیلات زمانی برای استراحت و تجدید قوا است، اما به دلیل برنامه‌های شلوغ و تعهدات مختلف، می‌تواند برای بسیاری از افراد پرمشغله باشد. این حجم بالای فعالیت‌ها می‌تواند کم‌خوابی ایجاد کند و به نوبه خود، استرس و اضطراب را افزایش می‌دهد.

برای مهاجران این موضوع می‌تواند چالش‌برانگیزتر باشد، چراکه آن‌ها علاوه بر سازگاری با فرهنگ جدید، باید با فشارهای اجتماعی و انتظارات مختلف هم کنار بیایند. کمبود خواب بر روحیه و عملکرد آن‌ها در طول روز اثر می‌گذارد و می‌تواند بر سلامت جسمی و روانی آن‌ها تأثیر منفی داشته باشد.

۱۰- انتظارات غیرواقعی

بسیاری از اوقات، انتظارات بیش از حد از فصل تعطیلات، به‌جای شادی، استرس و ناراحتی به همراه می‌آورد. تبلیغات گسترده و تجاری‌سازی بیش از حد تعطیلات، تصویری ایده‌آل و بی‌نقص از این ایام را به نمایش می‌گذارد که ممکن است افراد را تحت فشار قرار دهد تا همیشه شاد و خوشحال باشند. این فشار روانی باعث احساس ناامیدی و سرخوردگی می‌شود چراکه در واقعیت، رسیدن به چنین سطحی از شادی همیشه ممکن نیست.

۱۹نکته مهم برای مقابله مهاجران با استرس و افسردگی تعطیلات

  1. انتظارات واقع‌بینانه‌ای برای فصل تعطیلات داشته باشید.
  2. اهداف منطقی و قابل‌دستیابی برای خود تعیین کنید.
  3. مسئولیت‌های بیش از حد توانتان بر عهده نگیرید.
  4. فهرستی از فعالیت‌های مهم تهیه و اولویت‌بندی کنید تا انجام کارهای تعطیلات آسان‌تر شود.
  5. واقع‌بین باشید و بدانید چه کارهایی از عهده شما برمی‌آید.
  6. تمام انرژی خود را روی روز خاص (مثل روز شکرگزاری یا شب سال نو) متمرکز نکنید و شادی تعطیلات را در کل فصل تقسیم کنید.
  7. در لحظه زندگی کنید و از حال لذت ببرید.
  8. با خوش‌بینی به آینده نگاه کنید.
  9. با مقایسه امروز با روزهای خوش گذشته، خود را دچار ناامیدی و ناراحتی نکنید.
  10. اگر دچار احساس تنهایی هستید، زمانی را داوطلبانه به دیگران کمک کنید.
  11. از خوشی‌های رایگان مثل تماشای تزیینات، قدم زدن و ویترین‌گردی بدون خرید یا لذت بردن از هوای زمستانی لذت ببرید.
  12. مصرف الکل را محدود کنید، زیرا نوشیدن بیش از حد تنها احساس افسردگی شما را افزایش می‌دهد.
  13. کار جدیدی امتحان کنید و تعطیلات را به شیوه‌ای نو جشن بگیرید.
  14. زمان خود را با افرادی سپری کنید که حامی و مراقب شما هستند.
  15. ارتباطات تازه برقرار کنید و با افراد جدیدی دوست شوید.
  16. برای تماس با عزیزانتان وقت بگذارید و شادی تعطیلات را با آن‌ها سهیم شوید.
  17. زمانی را به خودتان اختصاص دهید.
  18. اجازه دهید دیگران در انجام وظایف تعطیلات به شما کمک کنند.
  19. هزینه‌های تعطیلات خود را مدیریت کنید.
پیشنهاد مطالعه:
افسردگی در سالمندان | علل + علائم + راهکارها

کلام آخر

افسردگی تعطیلات می‌تواند شادی و آرامش این روزها را در کشوری غریب از شما بگیرد و به ناامیدی تبدیل کند. اما نگران نباشید، روش‌های مختلفی برای مقابله با این احساسات وجود دارد. می‌توانید با امتحان راهکارهای مختلف، روشی را پیدا کنید که برای شما مناسب‌تر است. اگر با وجود تلاش‌‌های مداوم، همچنان احساس ناراحتی می‌کنید، بهتر است از یک متخصص سلامت روان کمک بگیرید تا بتوانید این دوران را به‌خوبی پشت سر بگذارید.

فرقی ندارد کجای این کره خاکی باشید، ما در تیم روان‌شناسان مهاجرت کلینیک حس در کنارتان هستیم تا شما را با احساسات ناب درونی‌تان آشتی دهیم. ما فرایند نوبت‌دهی متفاوت و آسانی را طراحی کرده‌ایم که به شما امکان می‌دهد در هر زمان و مکانی با متخصص موردنظر خود در ارتباط باشید. کافی است روی لینک وقت مشاوره کلیک کنید و با پرکردن فرم نوبت‌دهی در اسرع وقت با مشاورتان ارتباط بگیرید. با کلینیک حس، مسیر آرامش و تعادل در زندگی‌تان فقط چند قدم فاصله دارد.

سوالات متداول

  1. افسردگی زمستان با افسردگی تعطیلات چه تفاوتی دارد؟
    افسردگی زمستان ناشی از تغییرات فصلی است، در حالی که افسردگی تعطیلات به استرس‌ها، انتظارات و احساسات منفی مرتبط با فصل تعطیلات مربوط می‌شود.
  2. آیا کمک گرفتن از متخصصان برای مهاجران ضروری است؟
    اگر احساسات منفی پایدار باشند و عملکرد روزمره را مختل کنند، مشاوره با متخصص سلامت روان ضروری است.
  3. چرا مهاجران بیشتر دچار افسردگی تعطیلات می‌شوند؟
    مهاجران به دلیل دوری از خانواده، دلتنگی برای وطن و چالش‌های سازگاری با فرهنگ جدید بیشتر در تعطیلات دچار افسردگی می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *